Bizzare Club privíta súbor Cluster Ensemble so šiestimi klavírmi

02.09.2012 Prešov

Prešov 2. septembra (TASR) – Vo štvrtok 6. septembra o 20. hodine zaznie v Prešove hudba šiestich klavírov. Súbor Cluster Ensemble predstaví v Bizarre Clube štyri skladby skladateľov súčasnej hudby – Steva Reicha, Đarűnasa Nakasa, Petra Machajdíka a Mareka Piačeka. „Do Bizarre Clubu sa nasťahuje hneď šesť klavírov naraz. Súbor Cluster Ensemble zložený z mladých talentovaných klaviristov Ivana Šillera, Fera Királyho, Dalibora Kociána, Zuzany Biščákovej, Eunjoo Noh a Lenky Novosedlíkovej tu zahrá skladby komponované pre klavírne sexteto,“ priblížila Ingrid Michalčíková z Bizzare Clubu.
Program uvedie kultová skladba amerického minimalistu Steva Reicha Six Pianos, skomponovaná v roku 1973. Silný rytmus Reichovej hudby vystrieda kompozícia litovského skladateľa Šarűnasa Nakasa a ako už naznačuje aj jej názov – Merz Machine – bude mať drsný a industriálny charakter.
„Klaviristi Cluster Ensemble v rámci netradičného hudobného večera uvedú aj skladby súčasných slovenských skladateľov. Sicks Nepijanos (2012) Petra Machajdíka je skladbou priamo na objednávku Cluster Ensemble. Kompozícia je performance do zvukového záznamu Reichovej skladby Six Pianos reprodukovanej odzadu,“ doplnila Michalčíková. Posledná skladba programu je úsmevná kompozícia Ragtime Mareka Piačeka vo verzii pre šesť klavírov.
Cluster Ensemble vznikol v roku 2008 ako skupina hudobníkov, ktorých hlavným zámerom je vytvárať intermediálne projekty, performance a happeningy v spolupráci s výtvarníkmi, filmármi, fotografmi a vizuálnymi umelcami. V súčasnosti ensemble tvorí 9 umelcov zo Slovenska, Čiech, Talianska a Kórey. Repertoár Cluster ensemble tvoria predovšetkým diela súčasných skladateľov a diela osobností hudby 20. Storočia, ktorých tvorba je obsiahnutá v projektoch LIVING ROOM, TICHÁ NOC, ALL REICH, SIX a STUDENÁ VOJNA. Cluster ensemble pravidelne koncertuje na domácich a zahraničných festivaloch.
 

Vyberte región